Fanny redo för svenska mästarna

Fanny Lund är uttagen i det svenska F18-landslaget, en av landets bästa tonåringar i keeper-jobbet med andra ord. Nu väntar svenska mästarna påValhalla IP. Foto: TORE LUND Fanny Lund är uttagen i det svenska F18-landslaget, en av landets bästa tonåringar i keeper-jobbet med andra ord. Nu väntar svenska mästarna påValhalla IP. Foto: TORE LUND

På tosdagen kommer Marta och de övriga svenska mästarna från Rosengård till Valhalla IP.
Den som ser fram emot matchen mest av alla är förmodligen KGFC:s målvakt Fanny Lund, nyligen uttagen i det svenska F18-landslaget.
– Jag har fått mer ansvar i år än vad jag kunde drömma om, men jag gillar det, säger Fanny!


Tjejen som var tänkt som förstemålvakt i Kopparbergs/Göteborg FC 2015, den holländska landslagsspelaren Loes Geurts, har haft en tuff period efter sin hjärnskakning tidigt i somras, som hon fortfarande återhämtar sig ifrån.
In mellan stolparna då klev Fanny Lund, lovande, talangfull – och orutinerad.

Fanny Lund, född 1997, är en av svesnk fotbolls mest spännande framtidsnamn. Hon kom till KGFC från IFK Örby och tanken var att hon skulle skolas in i de stora sammanhangen försiktigt.
Men plötsligt hamnade tjejen som satt på bänken i division 1 så sent som för ett år sedan i den allsvenska hetluften.
– Jag vet att jag gjort misstag, säger Fanny själv. Jag vet att jag släppt in några billiga bollar. Ingen behöver berätta det för mig, jag är den förste att erkänna mina egna misstag.
Tycker du att det varit tufft?
– Ja, såklart! Men jag tycker att jag hanterat det bra. Det känns inte som att det tär på mitt psyke.
Som för alla unga målvakter, alla unga spelare, kan prestationerna vara ojämna. Men efter KGFC:s match mot Hammarby på bortaplan, då Fanny var sjuk och inte kunde delta, tog hon sig en funderare...
– ... jag tänkte mycket på vad jag kan förbättra, hur jag kan snäppa upp mitt självförtroende och min attityd, prata mer, styra mer, fundera mer på hur jag kan få omgivningen att stötta mig ännu bättre.
I de två matcher Fanny vaktat målet sedan dess – 3-1 mot Vittsjö och 1-1 mot Umeå – har vi sett en 'ny' Fanny i målet. Trygg, högljudd, boss i försvaret, självförtroendet på topp.
I de två matcherna har KGFC släppt in två bollar i det egna nätet, men det har varit två baklängesmål som inte ens Thomas Ravelli i VM-94-form hade greppat.
– Det har känts bra, säger Fanny Lund. Jag försöker att lägga all min energi på att bli en bättre målvakt, att lära av mina misstag, att gå vidare.
Du är ganska tuff mentalt, va?
– Nja, misstag gör ont i mig också. Men jag tror inte det tär så mycket på mig, jag har mycket kvar att lära och ju mer förtroendee jag fått desto mer lär jag mig. För bara ett år sedan hade alla skrattat om jag sa att jag skulle stå massor av matcher i allsvenskan, men nu är jag här...
– ... men det innebär ju inte att jag är färdig som målvakt. Omtändigheterna har gett mig mer ansvar än vad jag trodde jag skulle få. Men alla laget pushar och lyfter mig, jag tycker detta är jävlig roligt.
Uttagen i F18-landslaget?
– Ja, jag hade det lite på känn, vår målvaktstränare hade hintat lite. Nu är det jag och Emma Berglund som delar på F18-jobbet. Det är en grym kick, det är ju detta man vill, det man jobbar för varje dag.
Vem av er är bäst då?
– Hon spelar i Sirius i Elitettan. Jag har inte sett henne så mycket...
Och nu ska du möta världens bästa Marta?
– Yes! Det ska bli kul att rädda några av hennes skott...
Men Rosengård är svenska mästare?
– Självklart blir det tufft som sjutton, skrattar Fanny. Men de är inte oslagbara, jag har en riktig go känsla i kroppen. Och det verkar som det ska kunna bli riktigt mycket folk på läktaren, det här ska blli riktigt roligt!

KGFC möter Rosengård på Valhalla IP i morgon, torsdag 10 september, 19.30. Vi ses där!

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter