KGFC & Shake Hands inleder samarbete med Elfsborgs-Guliganerna

Det började med ett möte på senhösten 2014.
Vi i Kopparbergs/Göteborg FC ställde oss då frågan hur fotbollen på ett tydligt sätt kan ta en viktig och nödvändig plats i ett allt mer segregerat Sverige, ett Sverige med integrationsproblem.


Vad kan vi göra? Hur kan vi bidra? Hur kan Kopparbergs/Göteborg FC dra ett strå till stacken för att göra något för alla de människor som kommer till Sverige, ofta på flykt från någon oroshärd i världen, från otrygghet, från en tillvaro sönderslagen av krig, svält och förtryck?
Hur kan vi bidra till en bättre integration, hur kan vi bidra till ett mer välkomnande samhälle där alla människors lika värde är en självklarhet?


Kopparbergs/Göteborg FC drog i gång Shake Hands, ett projekt med syftet att använda fotbollens enande kraft för att skapa sammanhang, nya vänner och gemenskap för nyanlända.
Vi trodde på Shake Hands redan när vi startade, men att responsen skulle bli så överväldigande övergick våra förväntningar. Vid KGFC:s hemmamatcher hittills under säsongen har vi samarbetat med Flyktinghjälp/Språkvän Göteborg, Sociala resursenheten, Sandarnas Lag C, Etableringsenheten, klubbar i regionen och tjejfotbollsprojektet Futebol Da Forca - sammanlagt har Shake Hands lockat ett par hundra nyanlända och ensamkommande till KGFC:s matcher.

 

Nu tar vi nästa steg och inleder ett samarbete med Elfsborgs supporterklubb Guliganerna, som sedan i våras driver projektet LikaOlika tillsammans med Borås Stad - LikaOlika är i mångt och mycket ett systerprojekt till Shake Hands och har fått ett stort genomslag i Sjuhäradsbygden.

Till matchen mot Linköping på torsdag (30 juli, kl.19.30) ställer Sohlberg Buss, gemensam sponsor till KGFC och Elfsborg, upp med busstransport för ett 20-tal deltagare i LikaOlika-projektet i Borås, ger dem en chans att lära känna KGFC och uppleva damallsvensk toppfotboll på plats i Göteborg.
Senare i höst, den 24 september, går resan i motsatt riktning, då tar en Sohlberg-buss ett stort gäng från KGFC:s Shake Hands till Borås Arena och matchen mellan Elfsborg och IFK Göteborg.

Att hela Fotbollssverige engagerar sig i frågan om alla människors lika värde, visar också Svenska Fotbollförbundets kommande projekt ”Alla är olika - Olika är bra”. Under första halvan av augusti kommer manifestationen att genomföras på alla arenor i Damallsvenskan, Elitettan, Allsvenskan och Superettan. 
Syftet med SvFF- projektet är att sätta fokus på allas rätt att vara med och allas lika värde, och att svensk fotboll visar en enad front mot diskrimineringar, kränkningar, främlingsfientlighet och rasism.

Kopparbergs/Göteborg FC vill vara med när det nya Sverige byggs. Vi skapar framtiden tillsammans, en framtid där Sverige är en lite bättre, mer jämlik, tolerant och välkomnande plats att leva på.
Vi trodde att vi skulle bidra med Shake Hands, vi har redan sett att vi gör det. Men vi är också medvetna om att resan bara har börjat. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter