Kryss i allsvenska debuten för Fanny

Fanny Lund gjorde allsvensk debut i bortamatchen mot KIF Örebor, agerade lugnt och tryggt och går inte att lasta för målet. Foto: PER MONTINI Fanny Lund gjorde allsvensk debut i bortamatchen mot KIF Örebor, agerade lugnt och tryggt och går inte att lasta för målet. Foto: PER MONTINI

Allsvensk debut för Fanny Lund.
Men 18-åringen visade inga nerver, var lugn och trygg och gav besked om att hon har det som krävs för att bli en stormålvakt i framtiden.
– Fanny gjorde det jättebra, säger tränaren Stefan Rehn efter 1-1 mot KIF Örebro.
– Surt att släppa in ett mål, men i stort sett kändes det bra, säger debutanten själv.


Den holländska landslagsmålvakten Loes Geurts fick en smäll på träningen i veckan och kunde inte stå i den allsvenska omstarten mot KIF Örebro på torsdagskvällen.
– Det rör sig troligen om en lättare hjärnskakning, säger Stefan Rehn. Vi får se när hon är tillbaka.
Varken Rehn eller lagkamraterna behöver dock känna någon oro, ersättaren Fanny Lund – med rötterna i Sjuhäradsklubbarna  Mariedals IK och IFK Örby – klarade av sin allsvenska debut på ett övertygande sätt.
– Jag var lite nervös i bussen upp till Örebro, säger hon. Men så fort jag klev ut på planen tycker jag att det släppte, även om det var mycket adrenalin som pumpade runt i kroppen.
 

Stefan Rehn gläds över att Fanny fick göra en så stabil debut och han hyllar KGFC:s F19-satsning och målvaktstränaren Anders Nord för de kliv i utvecklinegn 18-åringen tagit.
– Hon har tryggheten, spänsten, blir sällan för ivrig. Anders Nord har gjort ett jättearbete med henne och naturligtvis är det viktigt att hon fått ett kontinuerligt matchande i F19-laget. Det ger tajming, blick  och känsla för spelet.
Kopparbergs/Göteborg FC inledde matchen på Behrn Arena mycket piggt, låg rätt i försvarsspelet och hade flera giftiga omställningar. Redan i den sjäte matchminuten kunde landslagsspelaren Elin Rubensson ge bortalaget ledningen efter en djupledslöpning mellan KIF:s backar som slutade med att hon iskallt satte bollen vid sidan om Carola Söberg i Öreboro-målet.
– Ett fint mål efter en snabb omställning, tycker Rehn. Där spelade vi som vi vill göra.
Resten av första halvleken bjöd på fler lägen för KGFC, men det ville sig inte i den sista bolltouchen.
I början av andra halvlek tycktes KGFC ha bra koll på vad som hände planen. Höll bollen inom laget, spelade runt, låg rätt i positionerna.
Men närkingarna jobbade sig sakta men säkert in i matchen och kunde göra 1-1 i den 63:e minuten. Efter ett kanonskott i ribban från stjärnskottet Michelle De Jongh kunde Sanna Talonen Torstensson hålla sig framme och slå in returen.
– De fick energi av målet och kunde trycka tillbaka oss i slutskedet, tycker Stefan Rehn. Och deras forward Sarah Michael är mycket bra, suger åt sig bollarna och är viktig när de ska etablera sitt anfallsspel.
– Men på det stora hela finns det mycket positivt att ta med sig inför hemmamatchen mot Eskilstuna nästa helg.
Nöjd med en poäng?
– Sett till första halvleken borde vi tagit tre pinnar, men över 90 minuter kan jag tycka att det ändå är okej med en,
Anna Ahlstrand gjorde sina första minuter i årets damallsvenska när hon byttes in i 82:a minuten, såg pigg ut och kommer att bidra ännu mer framöver.

För de skadade spelarna i truppen ser läget ljust ut. Loes Geurts och Sofia Skog är troligen tillbaka i nästa vecka, bara Beata Kollmats är långstidsskadad. Till nästa match är dessutom det holländska nyförvärvet Danielle van de Donk tillgänglig för spel.

Krysset i matchen mot KIF Örebro innebär att KGFC ligger kvar på fjärde plats i tabellen. Nästa match spelas söndagen den 19 juli, hemma på Valhalla mot Eskilstuna.


KIF Örebro - Kopparbergs/Göteborg FC 1-1 (1-0)

0-1 (6) Elin Rubensson
1-1 (63) Sanna Talonen Torstensson

Så här spelade KGFC:

Fanny Lund
---
Marlene Sjöberg
Kathlene Fernström
Arna Sif Asgrimsdottir
Catrine Johansson
---
Elin Rubensson (UT 82, Anna Ahlstrand)
Andrine Hegerberg (UT 87, Julia Wahlberg)
Filippa Curmark
Lieke Martens
---
Manon Melis
Adelina Engman (UT 76, Rebecka Blomqvist)

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter