Rehn rapporterar från Kanada

Stefan Rehn kommer hem igen från Kanada på torsdag. Stefan Rehn kommer hem igen från Kanada på torsdag.

En vecka i Kanada, en vecka med mycket VM-fotboll, trendspaning och utbyte med tränarkolleger.
Stefan Rehn har sett båda Sveriges matcher  och är hoppfull inför fortsättningen av mästerskapet.
– Det var ett helt annat lag som kom till spel mot USA, jämfört det vi såg mot Nigeria, säger KGFC-tränaren i telefon någon timma efter Sveriges kryss mot USA.


Stefan Rehn och de övriga tränarna i allsvenskan reste till Kanada förra söndagen och stannar till på torsdag i nästa vecka.
– Det har varit jättebra hittills, säger han. Här är mycket fotbollskunskap samlad på ett ställe och det är alltid nyttigt att utbyta erfarenheter.
Bland mycket annat har Stefan och hans kolleger träffat Tony Gustavsson, assisterande tränare för det amerikanska VM-laget och dessutom flera av de svenska ledarna.
– Tony berättade om den amerikanska VM-uppladdningen och den skiljer ju sig mycket från vår. De är ju avlönade av sitt förbund och kan ha sitt lag samlat som ett klubblag under flera månader inför ett mästerskap. I Sverige fungerar det inte riktigt så. 

Loes Geurts missade matchen mot Kina på grund av en stukad fot. Men någon fara för den allsvenska omstarten är det inte. Loes Geurts missade matchen mot Kina på grund av en stukad fot. Men någon fara för den allsvenska omstarten är det inte.

Stefan Rehn var som alla andra besviken på den svenska insatsen mot Nigeria i VM-premiären.
– Vi hade tur där som lyckades göra tre mål, säger han.
Men i nattens match mot USA, en av mästerskapsfavoriterna, visade Sverige upp en helt annan glöd, ett helt annat spel och en helt annan taktisk känsla.
– Det var tajtare och mer struktur. Tjejerna hjälpte varandra över hela banan, pressade inte så högt upp och bjöd inte på lika stora ytor.
– Taktiskt sett var det en mycket väl genomförd match. Och så var det självklart oerhört viktigt med en poäng inför fortsättningen.
– Nu har vi allt i egna händer i matchen mot Australien.
Hur tycker du att Elin Rubensson skötte sig mot USA?
– Hon var jätteduktig!
Stefan Rehn försöker också följa de övriga tre VM-spelarna från Kopparbergs/Göteborg FC, holländskorna Manon Melis, Loes Geurts och Like Martens. Efter seger i premiären mot Nya Zeeland blev det sedan förlust mot Kina.
I första matchen fick Martens pris som matchens bästa spelare och var dessutm målskytt.
– Mot Kina var Holland inte lika bra, menar Stefan Rehn. Jag tycker ändå att Manon och Lieke skötte sig, Manons första halvlek var till och med oerhört bra!
Men Loes Gerts vaktade inte målet mot Kina, skadad?
– Ja, hon har stukat foten. Jag har sms:at med henne och tror inte det ska vara någon fara.
Stefan Rehn och hans svenska tränarkolleger passar under VM-vistelsen naturligtvis också på att spana efter nya trender inom damfotbollen. Och en liten förskjutning av taktiskt fokus, tycker sig Rehn ha sett.
– Allt fler lag skyddar sina centrala ytor, bakom den egna backlinjen och i utrymmet mellan mittbackarna och de inre mittfältarna. Det är ett sätt att spela som vi försöker anamma i KGFC också, med rörliga och snabba kanter och ett kvickt omställningsspel.
Under sommaruppehållet har media också spekulerat i att Stefan Rehn och sportchefen Lasse Svensson håller ögonen öppna efter ett nyförvärv, en ersättare till Lisa Ek.
Har du hittat någon ny spelare i Kanada, Stefan?
– De bästa spelarna i världen finns ju här. Men därifrån till att någon av dem hamnar i Göteborg är steget långt.
– Jag säger som jag brukar i de här sammanhangen, den dagen vi har något att berätta kommer vi att göra det.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter