First we take Piteå, then we take the world...

Loes Geirts längtar till hemmapremiären mot Piteå. Efter segern mot AIK i damallsvenskans första omgång hoppas hon att segrarna staplas på hög våren ut. Sedan vänttar VM i Kanada... Loes Geirts längtar till hemmapremiären mot Piteå. Efter segern mot AIK i damallsvenskans första omgång hoppas hon att segrarna staplas på hög våren ut. Sedan vänttar VM i Kanada...

Det är vår, det är hemmapremiär, det är – enligt SMHI – en sol på himlen!
Då kör vi, KGFC mot Piteå. Och längs bak står en av de tryggaste spelarna i laget, en av allsvenskans bästa målvakter, VM-spelaren Loes Geurts!
– Vi går så klart för tre poäng, säger den holländska landslagskeepern Loes Geurts.


Den allsvenska premiären är överstökad. Det blev tre poäng borta mot AIK på Skytteholms IP i Solna. Det var vindigt och knöligt, vädrets makter och en svårspelad plan förstörde de flesta intentioner till skönspel.
Men Geurts är ändå jättenöjd med prestationen från sitt lag.
– Ja, vi gjorde en väldigt fin första halvlek, avgjorde säkert, höll nollan och åkte hem på tåget med tre poäng.
På fredagen väntar hemmapremiär. Och det är lite KGFC-feber i Göteborg. Ingen som följer damallsvenskan har missat att målet för året är att komma minst tvåa, att nå Champions League.

Och att klubben satsat på att nå ut, att Faceboook skallrat på bra, att media är på hugget, att det blir särskilda publikevent, är inget som undgått lagets sista utpost.
– Jag tror det blir mycket folk mot Piteå, säger 29-åringen. Det känns så på stan. Och självklart vill vi prestera bra och det är tre poäng som gäller, något annat finns inte. Men det finns inga lätta matcher i damallsvenskan.
Särskilt svårt med Piteå?
– De är stabila och är bra på fasta situationer. Och att de förlorade premiären innebär nog bara att de är ännu mer taggade.
Loes Geurts kom till Kopparbergs/Göteborg FC inför förra säsongen. Ett drygt år senare har hon etablerat sig i Göteborg, lärt sig att tycka om sina nya hemstad, är trygg och kan inte nog poängtera hur just den mentala biten påverkar känslan i laget.
– Jämfört med förra året, då halva laget var nytt, har vi fått behålla de flesta spelarna i trupppen till i år. 16 spelare är med sedan i fjol. Wow! Det är något att bygga på!
– Sådant är viktigt, känner du dina lagkamrater vid sidan av planen innebär det också att du löper den där sista metern för dem på planen.
Loes Geuerts är en av KGFC:s landslagsspelare, en av dem som ska i väg på VM i Kanada i sommar om inget går snett. Stjärnmålvakten vidgår att världsmästerskapet finns där i bakhuvudet hela tiden, men samtidigt framhåller hon att nästa match med laget är viktigast av allt.
– VM är det största man kan vara med om. Men det innebär ju inte att allsvenskan blir mindre viktig. Just nu är det bara fokus på matchen mot Piteå...
I KGFC finns, förutom Loes, också Manon Melis och Lieke Martens av de spelare som förväntas komma med i det holländska VM-laget. Vid sidan av dem har Göteborgs damallsvenskna stolthet också Elin Rubensson (Sverige) och Andrine Hegerberg (Norge) som potentiella mästerskapsspelare i truppen.
– Det är klart att det betyder något att vi har gemensamma mål i vardagen, mot den allsvenska toppen och mot VM i Kanada!
Du har bott i Göteborg i drygt ett år, hur trivs du?
– Hur bra som helst! Jag bor visserligen i Mölndal, men det är bara några spårvagnshållplatser från alla restauranger, fik och allt annat kul som finns. Det är alltid något på gång i Göteborg.
Du imponerar också med att prata flytande svenska på rekordtid...
– Å, tack! Men språk är kul och vi triggar varandra; jag, Manon och Lieke...
... och du håller nollan mot Piteå?
– Det är alltid målet!

Stefan Rehn har tagit ut följande matchtrupp till matchen mot Piteå:

Loes Geurts, Fanny Lund, Marlene Sjöberg, Kathlene Fernström, Sofia Skog, Lisa Ek, Lieke Martens, Sara Lindén, Rebecka Blomqvist, Manon Melis, Filippa Curmark, Andrine Hegerberg, Adelina Engman, Julia Wahlberg, 


Anna Ahlstrand (baksida lår), Arna-Sif Asgrimsdottir (ljumske), Beata Kollmats (korsband), Catrine Johansson (framsida lår) och Elin Rubensson (hjärnskakning) är borta på grund av skador.

PS.
Rubriken här längst upp är så klart en flirt med Leonard Cohen och hans "First we take Manhattan, then we take Berlin..."...

https://www.youtube.com/watch?v=i5TzsPioXQA

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter